Tuesday, July 31, 2012

surat untuk mak....*ecececcehh;)

gara-gara rindu sangat nak makan masakan mak saya lahh!!

assalamualaikum mak...
mak, along rindu lah masakan mak.. sangat rindu... rindu tengok mak masak kat dapur.. rindu tolong mak masak itu ini.. sambil tolong sambil belajar masak.. eh sambil tengok mak masak pon along belajar hafal resepi mak tau. mak je tatau. heHEhe... bagi along mak sangat terer memasak. E X C E L L E N T! semua masakan mak sedap. mak lah masterchef untuk along, adik n ayah... 

mak tak pernah ajar masak gune instant semata. instant kurmak ke.. instant kari ke.. instant masak lemak ke... tak pernah pon. mak tetap ajar blend itu ini, sukat itu dan ini, cincang itu dan ini, tumis itu dan ini.. memang ikot resepi tradisi lah :D resepi tradisi keluarga mak me lah kan... mak pernah pesan, "bile kite kat dapur, dapur ni kite punye. resepi pon resepi kite. orang lain tak boleh pertikaikan masakan dan cara kite masak. tapi sebelum jadikan dapor ni sendiri punye, kene belajar masak yang basic. paham?" haHAha.. see.. dah macam tok guru senduk kuali dah mak ciklula nih... pernah me tanye kt mak.. "mak, kalau ade orang tegur along masak tak masukkan ni lah, itulah.. tak cukup itu lah ini lah.. ala ala ala ikot resepi orang tu kite nak jawab ape?" mak me jawab ape tau "cakap kt orang tu..itu resepi awak, ni resepi saye. resepi mungkin same dan berbeza. kalau nak suruh ikut resepi awak, awak masak sendiri lahh..." WOW !! mantopnyelahhhaiii jawapan mak me. 

mak...along dah lame tak makan asam pedas, masak lemak cili padi, lakse johor, nasik ayam, peparu berlade, mi goreng, kari, kurmak, sambal belacan, kerabu, rendang, soto, lontong lodeh, mi jawe, buatkan kek, puding, lambchop... eh ape lagi?? banyaakkkk... mak... along balik tahun depan tolong masakkan lagi ek....

mak, terima kasih ajar along memasak. mungkin along tak sehebat mak tapi along cube untuk sediakan hidangan yang macam mak ajar #ikot resepi mak lah.. i'll try to be a chef for my husband N family later.. dah kawen nanti belajar dengan mom-in-law pulak :D

sayang mak.
sekiann dari along kt fadang faser nih.hukHUKhuk..

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::


Friday, July 27, 2012

popiah variation way:D

salam habibti.
buke pose ape tu...? me kat saudi tak iftah lagi.. ade 4 jam setengah lagi kot. semenjak dok sini, maken rajen pulak me masuk dapor. bajet mastercheff lah kan??kihKIHkih. perahhsan! ekceli dah banyak dah resepi yang me try. seme resepi ni adalah masakan mak me. haruslah kan? heHEhe... 

hookeyh, suke makan popiah tak? yang isinye tu carrot, taugeh n sedikit daging... ouchh..dappnye!! kali ni me tukar resepi. me tukar jadik popiah cheesess, popiah banana, popiah serunding N popiah cekelat hersheys!!...erghhhh...N Y U M M E H.

gambar hiasan ihsan mr.google.

cara nak buat sangat senang:
1. popiah cheesess : letak kepingan kecil cheese atas kulit popiah n roll wrap it. 
2. popiah banana : letak potongan banana yang comel2 (ikot saiz yang u olls nak buat), letak atas kulit popiah n roll wrap it. 
3. popiah serunding : letak sesudu kecil serunding atas kulit popiah n roll wrap it. 
4. popiah cekelat hersheys : letak cekelat dlm kuantiti yang kecil atas kulit popiah n roll wrap it. 

nak elakkan popiah terbukak time digoreng, u olls bancuh sedikit tepung dengan sedikit air. dan gunekan hasil bancuhan tepung tu.. apply kat hujung kulit popia. kirenye tepung ni jadik glue le...

selamat mencube resepi dapor berasap cik lula:D

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::

Thursday, July 26, 2012

MT alpinia explodedT_T

assalamualaikum.
kul 2 pagi waktu saudi, lepas sahur still online n ya allah terkejutnye dengar berita tentang one of kapal milik MISC, MT Alpinia exploded n burn at 3 am waktu mesia. astaghfirullah... meremang bulu roma bace semua post dari group PGK, malaysian seafarers fb, malaysian seaman club fb, komuniti perkapalan malaysia fb.. speechless tengok keadaan kapal tu. n terus terfikir ape terjadi kat crew kapal tu seme. kesian nye dorang. bertungkus lumus selamatkan diri mungkin.. hanye mereka yang berada di tempat kejadian je yang merasainya.. me yang memandang cume mampu berdoa semoga semuanya selamat.. 

kredit pics to komuniti perkapalan malaysia.

kredit pics to malaysian seaman club.

N baru dapat tahu greaser dorang, Shahril azmi Bin baharudin was dead. innalillah wa inna il hiroji'un... al-fatehah... sedihnye rase.. walaupun me mmg tak kenal sape crew ni sebagai sesame muslim turut bersedih dgn pemergian dye. semoge dicucuri rahmat di dalam ramadhan ni.. macam mane lah keadaan famili dye nak terima semua ni.. kepada keluarga arwah.. salam takziah dari ciklula n incik fiancee. hanye doa yang mampu kami lafazkan.

berita selanjutnye boleh link disini. lebih tepat sebab info dari bahagian perkapalan sendiri:
lagi satu dari borneo post:

after review all the post in fb directly call incik-fiancee. inform him yang ade ship exploded at labuan n bla-bla-bla-bla me story. 

me : abg, sedihnye bace post ttg kapal yang meletop n burn tu. abg tahu tak syg risaukan abg. sedih sgt takot sgt #me dah nanges.
him : syg...dah tu la risiko keje atas kapal. dah tu je lah keje abg sebagai seafarer. kapal dan laut lah tempat abg cari rezeki. nak tak nak kene tempuh jugak semua risiko syg.. syg doakan abg selamat sepanjang pelayaran... 
>> ya allah.. letak je cellphone bergenang lagi air mate. tabahnye dye cari rezeki kat lautan, keje dengan penuh risiko.. takde ape yang me harapkan selaen mendoakan keselamatan incik-fiancee... kuatkan hatiku ya allah agar aku mampu menjadi tulang belakang cinta hatiku...

N rase syukur my adek, ijat dah discharge dari labuan beberape hari lepas n now at johor port.. semoge adekku selamat sepanjang bertugas atas kapal.


ya allah... walau dimana sahaje kami bertugas, selamatkanlah kami dari sebarang bencana. amiin ya rabb.,


::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::



Saturday, July 21, 2012

FIRST time in a whole lifeT_T, ramadhan...

salam habibti.




awalun, ahlan wasahlan ya ramadhan kareem. 
alhamdulillah... 20 julai 2012 me dah start pose di bumi saudi ni. rase macam tak percaye je ciklula berpose disini di bumi anbiya ni.. macam-macam feeling ade. pheeewww #ini entry sedih + eksaited.huu... everything was for time for me.. nape first time?....

1. salu kat mesia bile nak tunggu announcement 1 ramadhan je, tunggu pengumuman dari Penyimpan Mohor Besar Raja-raja. Rase eksaited gile kot mengadap tv dengan famili. 
>> tapi keadaan me dah lain, terpinge-pinge dan asek tanye kat orang arab nih bile nak pose? ade pengumuman ke? kt channel mane? bahahahha... gile banyak soklan me. pening dorang nak jawab. yelah, kang me pose sehari awal pon bukan boleh raye sehari awal. hehehehhe... end up ade sorang relatives gitau me "sister, hena tv, soum tomorrow. ramadhan kareem sister"... me reply "aiwa habibti,syukran fi ma'lum soum tomorrow"... huwaa... salu tengok announcement ramadhan dengan famili... tahun ni tak.. sedih kot hati me:(

2. every year sambut puase di malaysia. tapi kali ni sambut puase di kingdom of saudi arabia daaa....
>> laen suasane nye. for me. mebi me dah biase sambut dengan famili. kali ni rase lonely sangat. yep, even ade ramai kawan tapi laen rasenye. N hey, tengoklah cuace. hambek kaw... cuace malam j 56'c kot! me tatau lah siang camno. burn jemaah burn. masyaallah. ;)

3. first puase je bukak puase sorang-sorang #sebab ciklula sedang bertugas!.
>> teringat dolu-dolu. asal first pose je, person yang eksaited nak beli juadah buke kat bazar ramadhan was me. ayah tahu feberet me paru-paru masak sambal, ayam percik, sotong kembang masak sambal, murtabak, lauk pauk ayam. D E L I C I O U S. me sebok nak ikot ayah p bazar. my mak is a tailor so dye super bizi, so bile me hado, me lah uruskan tang dapor. ya allah suke sangat time tu. then iftah dgn mak ayah adik. yes, my famili tak besar mane pom tapi kami riuh rendah kot. n rase hepi gile gathered berempat utk iftah.. but tahun ni.. laen.. tak same:( mak ayah.... sediih nye bile along buke pose sorang-sorang.. along tahu mak ayah pom sedih buke pose tanpa along n adik.. ish, swear me sediih gile ni....

4. first time tarawikh in saudi =)

5. first year berpuase sebagai cik fiancee^^ wehee... 
>> tahun tahun tahun tahun lepas me single..tahun ni single but not available. kihKIHkih... syukur Allah panjangkan jodoh kami. syukur Allah kurniakan kasih sayang dan cinta kami sehingga harini dan insyaallah sehingga ke jannah... uhibbu anta abadan abada alif rahmed. 

6. buat pertama kali nye me tak pergi bazar ramadhan!!
>> pergh... for me wajib kot p bazar ramadhan. macam-macam hado juadah berbuke tu. tak terkire lah jumlahnye. teringat bazar ramadhan desa pandan, kampong baru, masjid tanah, taman chempaka, alor gajah, tampin, lagi? hadooooiiii.... D R O O L ing kot...! tapi kat sini tak de bazar ramadhan macam kat mesia... tak beshh:(

--- a lot of first time experiences on my first ramadhan... pengalaman yang akan bertukar menjadi kenangan suatu masa nanti... hookeyh habibti, once again. SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA!! kumpul pahala ye u olls :D

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::

Wednesday, July 18, 2012

more MALLS : favoritaa

salam, kefhalek habibti!
heHEhe...nampak mcam pepandai je bile ciklula try to kalam in arabic #ekceli salu kabor kt org sini "malej, mafi kalam arabic katiiir" ekekekkekek.... hookeyh lets get into da topic. wanita DAN soppink memang tak dapat dipisahkan. am i wrong? me, dont think so. haHAha... sebab one of the sukeEST soppink person is ME! for me, soppink is the best stress release phewww~~~
-
-
nak soppink mestilah jelajah mall. betol tak?? so, let me introduce antara mall yang top meleTOPs at riyadh nih #carta top mall ni me yang judge berdasarkan tahap kesukaan ciklula^^

-
KINGDOM MALL


the high class one! deco dalam mall ni sumpah owsem. memang tempat king king lah bak kate warge tempatan kat sini. hookeyh, u olls standby je duet berguni tak pon kredit kad yang dalam tu pastikan ade beribu riban hookeyh?! LV, gucci, coach, marc N jacob, tiffany, bueberry, victoria secret, debenhams, dior, dan seangkatan dengannye ade disini. nak sebut semua tak larat lah ciklula. dah macam ukur seluruh mall pulop kan? enjoy ur day here DARLs!




-
RIYADH GALLERY


ni lagi satu favorites. me n yaya memang gemar gile p sini. ape kitorang nak memang ade kat sini. hookeyh ape ade kat sini? paris hilton, mango, zara, massimo dutti, dan macam macam lagi. ade kedai sweets yang besar macam candilicious!! nyummeh^^ n decoration dalam mall ni adorable nokkss!! ade fountain meyh, ade animals, ade sungai.. haiyoo.... pavilion pon tak macam nih!!;p


-
SAHARA n HAYAT MALL


ini adelah mall mega a.k.a mall super besar. ekceli ia adelah 2 mall yang saling berdekatan. u olls boleh habeskan 3jam dalam 1 mall, 2 mall = 6 jam. hambek kaw! soppink sampai pengsan. butik, store dalam nih toksah cakap lah.. sumpah  bersusun n banyak gile. naek juling mate momandang eyh.. mengalir laju duet ni bile sampai sini.. hehhehe... haritu me pakai boots lah dtg sini lelame sakit dah kaki me nih, end up boli sandal seperti selipar dan hape lagi, jalan lelaju balik ah. energy datang sebab sakit dah hilang. hahha

-
AL FAISALIAH MALL


saiz mall ni tak le besar mane. ade 3 tingkat je. tapi kan... hahhah...penat jugak nak jenguk satu persatu store n butik dalam ni sebab banyak... sangat2! macam macam hado...  harge not bad. hehheheh... berpatutan utk insan seperti me  hehehheh #me bukan anak orang kaye pon;p





-
PANORAMA MALL


nampak hebat tak? memeyh hebak pon woii! hahahha... ce tengok dalam gambar.. kemaen lampunye kan? saiz nampak besar kan? nampak besar sebab kat dalam tu ade taman tema untuk kiddies. mall ni ala ala times square gitu... kt sini ade jarir bookstore. even name je bookstore tapi ade gadgetstore woooi!


-
MARINA MALL


opposite of riyadh gallery. yang best kat sini for me is kedai baju pengantin! banyak giloss. lagi cantek, lagi owsem. kalah designer mesia yang hebak hebak tu. hahhaha nak belilah gown kawen. uhhuuuu!!




- ade lagi mall yang me tak jelajah bersame geng jelajah mall @ shopaholics member ; yaya. in plan nak p granada mall pulops.. othaimall kami dah p tapi not too interested r... heheheh.. hookeyh readers, see u in da next entry. maasalamah!

::lulaeyzatul IN hatitisukublogspotDOTcom::