Wednesday, December 19, 2012

cultural diversity day


hai everybody..
eh ade ke pembace? takpe.. ni kan little life diary of me^^
dah lame tak hapdet, celoteh merapu merapek sendiri kat sini. uhhuuu. but right now ade mase untuk jari-jemari menari di keyboard me ini:)

6 bulan sudey me disini. di riyadh. di saudi. di kingdom. hepi 6 monthesary woootwooot!! hepi lah sangaaaatt kan. uuiiih *tangan kat dade mate rolling bai!*

tadi kat wad me ade cultural diversity day. almaklumlah.. kat wad me tu ade pelbagai citizen, cultural and blablablaaa.. so we all ade lah buat pawtay makan-makan and exchange gift. dapat la rase makanan dari.... malaysia, philipine, new zealand, australia, uk, south africa, saudi arabia, lebanon and entah .. ade lagi kot. tak ingat. ;p 

hey, lets layan piccas lah. nak whining memalam bute nih malas lah pulop. mate kuyu. layu. mau tido...zzZzzz..


- malaysian team. wiwiiit -

- mix country team -

- mix country team uhhu -

- sis arni, she is a chief chef tau! -

- kristine or known as miss tintin and miss laura. they are pretty in their way :) -

- darl farah n molly -

- zoe from uk. pretty :) -

- ni kakak crazee crazee.. haha. me sayang dye nih. sis diana! -

ahha.. see we both pakai baju tebal tu jangan pikir skang kat saudi panas terik ye. sejuk nak mamP** tahu tak. winter coat ni memang dah x boleh tinggal. kalau tak memang freezing lah kami. skang winter time in riyadh. salji? takde dek noonn.. HUJAN hado!

this day gonna be one of memory ever while am here. memory or kenangan or pengalaman mane boleh di jual beli. rase sendiri dats it. so, nanti bile dah resign musti me tersenyum sorang-sorang imbas kenangan kat sini. haha GILA!  crazeee!

eehhh... sebelum tu..

nak tahu me dapat hadiah ape? jap jap.. haplod haplod dek non...

- nine west long purse gifted by farah. thanks!! cantik :) -

jam sudah menunjukkan 11 malam. soo... i have to stop right now. need to sleep. recharge energy for tomorrow. nak aja aja fighting kat tempat keje. haha. nanaittoooo everybody!

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::






Thursday, November 15, 2012

play with the sand at REDsand

hai semua. assalamualaikum.
how's ur day? kesian belog ni. dah lame kot tak hapdet. bizi ke ciklula nih? 
E-X-H-A-U-S-T-E-D.
dulu sebelum datang sini tengok padang paser kt dalam tv je. hahahhaaai, sekarang sendiri jejak kaki di padang paser. orang riyadh panngel kawasan ni redsand. jarak dari bandar dalam 45minit. jauh ooo... =,= kire ni tempat rekreasi orang awam kt sini laa..

ni lah pemandangan batu gunung paser semulejadik yang ade kt kiri kanan jalan. #jangan harap nak nampak pokok getah yeee! haha

ni pon same. amacam SERAM tak gambo nih? ade BERAN nak datang? hehehhe edit je nih.
-
-

setelah 45 minit perjalanan.. makanya kami tibe di redsand!! W.o.W macam mane redsand tu??

macam nih la rupe redsand. terbentang luas uuuuu....
-
-
me combine story ek. me pegi 2 kali. *eeh ingat seronok sangat ke sampai pergi 2 kali?* jawapannye? baek me balik melake 5 kali lagi seronok! first time pegi me pegi dengan kak diana, harjit n kak sitimean. maen paser + snap piccas + i saw camel... heheheh

alamak lupe rotate gambo. ni tangge buatan kitorang. penat tau naek atas. baru tahu rase jadik seorang nenek berjalan!

okie ready nak tangkap-tangkap gambar. nampak tak camera beso kak sitimean tu. manfaatkan sebaeknye. hahhahaha

makcik due org nih memang suke berposing. 

best ooOOooohh landing atas paser gurun niii.

ni lah jamal. name unte nih.

sunset from desert.

i left my footstep on this land.

ekceli tak lengkap sebenarnye kalau tak maen motor tayar empat kalau datang sini, so.. we decided to come again. kali ni ramai sikit. sape yang pegi?
-harjit-laura-kak diana-ciklula-bridgette-farah-hawa-nandi-mary- lets layan gambo!!

ni checkpoint sebelum ke redsand. tu tugu sebilah pedang yang tajam tahu tak. gigel oo pandang..


these all my friends:)

kami naek motor tayar empaaat.. kau hado?

comel bukan? :)

tak dapat drive kete, riding pon boleh laaa...

melepak di padang paser.

ila redsand : cukuplah me berrekreasi disini. lepas ni no more. 

hooOokeyh. sampai sini je cerite padang paser me ini. see u later. dadadaaaaa... :D

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::











Wednesday, October 24, 2012

anyone have penyapu?

hai semua...
owwaaaa.... kheffalek korang? humaaangaiihh.... kemaen lame tak hapdet. dah boleh sambut ulangbulan kedua untuk tidak menghapdet belog nih. super berhabuk kot. habuk setebal 4 incis u ollss.. ade penyapu yang boleh me pinjam? HAhaHA... alalallalal.... lagipon sape nak bace je? tak laen tak bukan. ME lah;p 

HOOoookeyh got to go. mebi 2 bulan lagi hapdet bende yang same;p

ANYONE HAVE PENYAPU? for clean up my belog nih. :D

Tuesday, August 21, 2012

eid at saudi 2012^^

assalamualaikum kawan -kawan^^
selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batiiin eyhh!!!

pergh.. macam seronok je kan? eeh raye kan. mau tak seronok nye!? hokeyh dengar nih me nak cecite. tahun nilah pestime beraye di perantauan. beraye di riyadh, saudi arabia dengan kawan-kawan yang senaseb aka memang tak dapat balik kampong. hati me nih hati tisu. SEBAK tahu tak...

hookeyh.. 1 syawal 1433H kt sini = 19 August 2012.
naseb lah me cuti. malam raya dah call n skype mak ayah adik. perghh... swear sedih.. bergenang air mata dan akhirnye tak tertahan maka termenanges... sediih nye tak terkata. hanya Allah yang tahu. laen sangat beraye tanpa famili.. kesedihan yang hanye dirasai oleh kami yang tak dapat pulang nih.. :'( mak ayah, along mohon ampun dan maaf dari kejauhan je. maaf tahun nih kite tak beraye bersama. insyaallah tahun depan n seterusnye along balik.... 

dalam kesedihan, raya tetap raya. ape lagi.. me, sis sara n yaya pon bertungkus lumus dan bekerjasama cooking lauk pauk raya. huihuihuiiii... ditemani lagu raya dari HOTFM online yang berputar 24/7 kami pon agak bersemangat lah sikit nak menyambut aidilfitri di rantau orang nih :) menu yang kitorang masak -- rendang daging, rendang ayam, kuah kacang, sambal goreng jawe, puding roti, kek cekelat, beskut, mi kari, soto -- apa macam? hahah alhamdulillah licin!

jom layan gambar kami kat sini yang ceria dalam duke nih. hihihiih..

smile on eid with henbeg baru. eeh? haha

this is yaya.

this is sis sara.

eid's celebration here with friends.

amacam ramai kan? ade lagi yang takde dalam gambar.

kami EX pcmc-ians yang bertugas di KFSH & RC Riyadh:)
-- lula, ainul, ani, rina, rai, awe --

with sis ita, sis sara, yaya, sis nadi n me on 2nd syawal.

on 2nd syawal.

seronok jugak dok round raye umah member member. tiada famili disisi, kawan-kawan ibarat famili disini. terubat rase rindu, rase sedih di hati ni.... ni lah pengalaman raya yang menyedihkan yang mungkin tak akan me lalui lagi lepas nih insyaallah..

>> eeh tahun ni tahun pertama me beraya dengan title tunangan orang lah:) tunangan alif rahmed. heHEhe.. buat tunang tercinta yang sedang bertugas di lautan. selamat hari raya. semoga kite dapat raye sesame tahun depan insyaallah. 
                                                                                                                                                           
salam lebaran dari saudi buat semua!!
0-0 kalau cik lula ade buat salah ek:)

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::

Friday, August 10, 2012

great moment ever, umrah

salam semua.
ape khabar semua? hope all sehat-sehat je..
nak kongsi my great moment.. sudi dengar kan? eheheh.. syukran...
alhamdulillah.. dengan limpahan rezeki yang Allah kurniakan dan kesihatan yag baek, dapat ciklula jejakkan kaki ke rumah ALLAH. gembire  tak terkate. macam bermimpi mejadi tetamuNYA.. me went there dengan cikin n kak sheena. korang joms layan gamba sambil me cite cikit-cikit pengalaman me at makkah:)

ni dalam flight. saudi airline. sorang2 je:)


me-kak sheena-cikin. kami bertiga disana.

nite in makkah.

view dari dalam masjidilharam.

captured from outside. jemaah tengah buat saie.

menara jam makkah.

subuh di makkah

pagi di makkah

ala gamba ni cenget... after subuh in masjidilharam.

with cikin. ni lepas tawaf.

pagi di depan masjidilharam. 

last nite in makkah. ni after teraweh.

speechless of me when i saw kaabah in front of my eyes. subhanallah. nih cite benar. tak semene mene airmate me jatuh berguguran. rase sayu sangat hati nih. betape kerdilnye diri ni. diri me yang tak sempurna.ya allah.. terima kasih ya allah, KAU benarkan aku jejakkan kaki ke rumah MU. 

ramai sangat jemaah kat sini. nak-nak time ramadhan. 3 kali ganda kot. masyaallah. semua berpusu-pusu ke makkah. meningkatkan amal ibadah, memohon keampunan dari MU ya allah..

lepas tawaf, dapat berdoa di multazam (macam-macam yang me doa depan kaabah) dan rezeki for me n kawan-kawan. kami dapat sentuh n kucup kaabah lame-lame.. ya allah... terima kasih. syukur. sangat-sangat. 

untong dan bersyukur p mekah 10 ramadhan terakhir sebab dapat rase solat sunat teraweh n lailatulqadar berimamkan imam saudi yang bersuare sedap tu.. #maaf tak tahu name. sedap nye sore dye.. panjang surahnye... syukur dapat rase pengalaman macam ni..

-
-
-
pengalaman umrah pertama me. berdoa ALLAH redha n terima ibadahku. berdoa ALLAH beri rezeki kepada ku untuk menjejakkan kaki ke rumah NYA lagi. ya ALLAH, andai ade limpahan rezeki untukku, aku harap aku mampu hantar kedua ibu bapa ku ke rumah MU untuk umrah. dan semoga kasih sayang dan cinta ku dan alif berpanjangan, aku berdoa kami dapat ke rumah MU selepas berumahtangga kelak. dan harap adik ku pon dapat ke sana jugak:) 

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::











Tuesday, July 31, 2012

surat untuk mak....*ecececcehh;)

gara-gara rindu sangat nak makan masakan mak saya lahh!!

assalamualaikum mak...
mak, along rindu lah masakan mak.. sangat rindu... rindu tengok mak masak kat dapur.. rindu tolong mak masak itu ini.. sambil tolong sambil belajar masak.. eh sambil tengok mak masak pon along belajar hafal resepi mak tau. mak je tatau. heHEhe... bagi along mak sangat terer memasak. E X C E L L E N T! semua masakan mak sedap. mak lah masterchef untuk along, adik n ayah... 

mak tak pernah ajar masak gune instant semata. instant kurmak ke.. instant kari ke.. instant masak lemak ke... tak pernah pon. mak tetap ajar blend itu ini, sukat itu dan ini, cincang itu dan ini, tumis itu dan ini.. memang ikot resepi tradisi lah :D resepi tradisi keluarga mak me lah kan... mak pernah pesan, "bile kite kat dapur, dapur ni kite punye. resepi pon resepi kite. orang lain tak boleh pertikaikan masakan dan cara kite masak. tapi sebelum jadikan dapor ni sendiri punye, kene belajar masak yang basic. paham?" haHAha.. see.. dah macam tok guru senduk kuali dah mak ciklula nih... pernah me tanye kt mak.. "mak, kalau ade orang tegur along masak tak masukkan ni lah, itulah.. tak cukup itu lah ini lah.. ala ala ala ikot resepi orang tu kite nak jawab ape?" mak me jawab ape tau "cakap kt orang tu..itu resepi awak, ni resepi saye. resepi mungkin same dan berbeza. kalau nak suruh ikut resepi awak, awak masak sendiri lahh..." WOW !! mantopnyelahhhaiii jawapan mak me. 

mak...along dah lame tak makan asam pedas, masak lemak cili padi, lakse johor, nasik ayam, peparu berlade, mi goreng, kari, kurmak, sambal belacan, kerabu, rendang, soto, lontong lodeh, mi jawe, buatkan kek, puding, lambchop... eh ape lagi?? banyaakkkk... mak... along balik tahun depan tolong masakkan lagi ek....

mak, terima kasih ajar along memasak. mungkin along tak sehebat mak tapi along cube untuk sediakan hidangan yang macam mak ajar #ikot resepi mak lah.. i'll try to be a chef for my husband N family later.. dah kawen nanti belajar dengan mom-in-law pulak :D

sayang mak.
sekiann dari along kt fadang faser nih.hukHUKhuk..

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::


Friday, July 27, 2012

popiah variation way:D

salam habibti.
buke pose ape tu...? me kat saudi tak iftah lagi.. ade 4 jam setengah lagi kot. semenjak dok sini, maken rajen pulak me masuk dapor. bajet mastercheff lah kan??kihKIHkih. perahhsan! ekceli dah banyak dah resepi yang me try. seme resepi ni adalah masakan mak me. haruslah kan? heHEhe... 

hookeyh, suke makan popiah tak? yang isinye tu carrot, taugeh n sedikit daging... ouchh..dappnye!! kali ni me tukar resepi. me tukar jadik popiah cheesess, popiah banana, popiah serunding N popiah cekelat hersheys!!...erghhhh...N Y U M M E H.

gambar hiasan ihsan mr.google.

cara nak buat sangat senang:
1. popiah cheesess : letak kepingan kecil cheese atas kulit popiah n roll wrap it. 
2. popiah banana : letak potongan banana yang comel2 (ikot saiz yang u olls nak buat), letak atas kulit popiah n roll wrap it. 
3. popiah serunding : letak sesudu kecil serunding atas kulit popiah n roll wrap it. 
4. popiah cekelat hersheys : letak cekelat dlm kuantiti yang kecil atas kulit popiah n roll wrap it. 

nak elakkan popiah terbukak time digoreng, u olls bancuh sedikit tepung dengan sedikit air. dan gunekan hasil bancuhan tepung tu.. apply kat hujung kulit popia. kirenye tepung ni jadik glue le...

selamat mencube resepi dapor berasap cik lula:D

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::

Thursday, July 26, 2012

MT alpinia explodedT_T

assalamualaikum.
kul 2 pagi waktu saudi, lepas sahur still online n ya allah terkejutnye dengar berita tentang one of kapal milik MISC, MT Alpinia exploded n burn at 3 am waktu mesia. astaghfirullah... meremang bulu roma bace semua post dari group PGK, malaysian seafarers fb, malaysian seaman club fb, komuniti perkapalan malaysia fb.. speechless tengok keadaan kapal tu. n terus terfikir ape terjadi kat crew kapal tu seme. kesian nye dorang. bertungkus lumus selamatkan diri mungkin.. hanye mereka yang berada di tempat kejadian je yang merasainya.. me yang memandang cume mampu berdoa semoga semuanya selamat.. 

kredit pics to komuniti perkapalan malaysia.

kredit pics to malaysian seaman club.

N baru dapat tahu greaser dorang, Shahril azmi Bin baharudin was dead. innalillah wa inna il hiroji'un... al-fatehah... sedihnye rase.. walaupun me mmg tak kenal sape crew ni sebagai sesame muslim turut bersedih dgn pemergian dye. semoge dicucuri rahmat di dalam ramadhan ni.. macam mane lah keadaan famili dye nak terima semua ni.. kepada keluarga arwah.. salam takziah dari ciklula n incik fiancee. hanye doa yang mampu kami lafazkan.

berita selanjutnye boleh link disini. lebih tepat sebab info dari bahagian perkapalan sendiri:
lagi satu dari borneo post:

after review all the post in fb directly call incik-fiancee. inform him yang ade ship exploded at labuan n bla-bla-bla-bla me story. 

me : abg, sedihnye bace post ttg kapal yang meletop n burn tu. abg tahu tak syg risaukan abg. sedih sgt takot sgt #me dah nanges.
him : syg...dah tu la risiko keje atas kapal. dah tu je lah keje abg sebagai seafarer. kapal dan laut lah tempat abg cari rezeki. nak tak nak kene tempuh jugak semua risiko syg.. syg doakan abg selamat sepanjang pelayaran... 
>> ya allah.. letak je cellphone bergenang lagi air mate. tabahnye dye cari rezeki kat lautan, keje dengan penuh risiko.. takde ape yang me harapkan selaen mendoakan keselamatan incik-fiancee... kuatkan hatiku ya allah agar aku mampu menjadi tulang belakang cinta hatiku...

N rase syukur my adek, ijat dah discharge dari labuan beberape hari lepas n now at johor port.. semoge adekku selamat sepanjang bertugas atas kapal.


ya allah... walau dimana sahaje kami bertugas, selamatkanlah kami dari sebarang bencana. amiin ya rabb.,


::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::