Wednesday, August 31, 2011

: Lebaran 2011 > ragamRaya : speed on lebuhRaya :

hye ols salam shawal =))
best beraye? mestilah best kaannn??
hari raya journey nih ai buat part by part la eh. maklomlah... raye kan panjang... 30hariiiiiiiiiiiii!

kejadian pade hari raya kedua.
ai, mama, ayah beraya di tanjong malim n telok intan. in other entry i will upload gambo gambo kt sane eh;)

mama : ayah, boleh tak drive selow sikit tak? nampak tak tu. POLIS TREPEK! #kahkahkahkah.okie nih ai gelak sebab pronounsation mama ai polis trepek yg pekat dan stress.
ayah : ooh, ade polis tangkap2 gamba kete laju ke? ayah tak perasan pon?
mama : mane nak perasan, drive tengok depan sambil tekan minyak laju laju. ayah nak kene saman ke? ayah ni suke sangat DERME duet bayar saman?
ayah : panjang betol bebelan mama ni lah. yang saman beratus hari tu bukan ke ayah bayar kan untuk Puan D***** H***** aka awak aka mama?? bukan calang calang saman. speeding punye. laen kali bawak lebih 160km/jam lagi eh? kali ni kalau ayah kene saman, awak bayarkan pulak.
mama : huh. #muke mama memang bengan gile. hahhaha

satu famili ai memang "rider" ... tapi masing masing cakap... "eeh..mane ade laju" #tak sedar langsung kutt!kihkihkih

selamat hari raya semuaaa. pandu cermat jiwa selamat=D

Tuesday, August 30, 2011

tetamu pertama

hye ols!!
selamat hari raya semua. ahlan wasahlan syawal=)
semoge dapat ku kucup lagi ramadhan akan datang...insyaallah.


macam sekejap je kite berpuase kan? tup tup dah raye... takbir dah bergema. sayu hati ini. sayu sangat...=(
hanya hati yang mengerti.. 

tetengah khusyuk dengar takbir kt tv, incik boipren call. "syg,ai oew p umah u.ade lemang" yeeeaaayy! dapat lemang. bakal-somi ai nih prihatin lah dengan selera ai yang macam anak gajah nih >.< kihkihkih... ektualli, my dad pon nak lemang. heeee... so, dye dikire orang pertame yang beraye d rumah ai <3 kembang kuncup kembang kuncup lah ai tengok dye ade depan mate. kihkihkih... #malukambeng!

incik boipren : yang,suke i tgk u berbaju kurung=)
ai : alahhmaakkk.. nak pengsan lah dengar >.< hahahhahah tu ckp dlm hati je. depan dye ai senyum simpol je.
-
-
-
incik boipren : selamat hari raya sayang. love u much.
ai : selamat hari raye jugak sayanggg....terima kasih sudi datang=)










Tuesday, August 23, 2011

tukang jahit dan tukang tempah

hye salam ramadhan=)


tak sampai seminggu jek lagi kite akan beraye kan... yeyeyeyyeyaaah^^
mesti lengkap dah preparation korang kan? 
ke ade yang masih mencaricari? weeeww... boleh gank ngn ai lah.. ektuali, tak tau lah apebende yang nak di cari. pusing mall berkalikali pon tak beli ape ape sebab  tak bekenan.

BAJU RAYE


paling penting! kalau takde boleh nanges especially kaum wanita. eeh seperti ai jugak lah  >.< my mom is a tailor. so, baju yang terakhir yang akan siap adalah baju ai. so, pelanggan yang laen jangan risaulah. mama ai memang insan yang menepati janji. baju korang pasti siap. tapi kesian kt mama ai, kesian layan perangai tukang tempah a.k.a pelanggan. mama ai nih jenis lembut hati depan pelanggan, tapi mengadu depan ai. dapat anak gadis yang garang mcm ai, mendidih hati ai lahh. 

orang 1: kak D, tolonglah buatkan baju raye saye. 
mama: tak boleh lah *orang 1*, kak D da close order. dah mule pose nih. start pose je kak D memang tak ambil tempahan. harap paham ye...
orang 1: ala kak D... bolehlah... 1,2 pasang je ni.#dan macammacam lah ayat pujuk mama ai amik.
mama: ehmm yelah. 1 baju je insyaallah siap, 1 baju lagi TIDAK.#see, tengok tuan2 dan puan2.. mama ai tetap amik sebab kesian!
orang 1: alaaaa... kak... 

tahu tak mama ai menjahit sampai ke lewat malam. korang ape tahu? tahu nak suh jahit je. dah mak ai ckp tanak amik, pakse2 pulak. meh ai pakse mak u jahit baju ai. u mau?tanak punye kan. sebab TERPAKSE!

orang 2: kak, kurang sikit boleh tak? macam mahal je.
mama: ish *orang 2* ... arge akak ni dah cukup berpatutan.. 
orang 2: banyak saye tempah dgn akak...
mama: akak tahuu.. tapi harge akak bagi dah cukup berpatutan.. jahitan baik, harge pon baik jugak. tapi harge akak nih *orang 2* tak jumpe kt kedai tailor cine ke melayu ke butik ke.. 

mama ai pon berguru dengan tukang jahit cine tahu tak. dorang amik wa'imah baju kurung je pon 60rm. nih mama ai caj half from dat pon ko mintak kurang lagi. kualiti jahitan mama setaraf dengan harge yang mahal tu tahu tak? nak kate mahal lagi?dah hantar sampai 5,6 pasang. ko times sendiri lah. mestilah makan ratus takkan 90hengget! hoi, tahun akan datang kau hantar kat tukang jahit laen. faham? 

mama: "orang 3" akak nak gitau nih, nape hanta kaen tak cukup? kalau nak siap akak kene belikan kaen tambah. ke awak nak beli kaen baru?
orang 3: akak belilah. eeh tak cukup ke? 
mama: tak cukup
- - - bile dah siap
mama: nih arge nye..
orang 3: kak kurang lagi..

nih lagi satu vongookkks. ektuali "orang 3" nih tak sedar diri. dahlah berbadan besar a.k.a gemokks! tapi hantar kaen macam dye tu model kerengga. abah kau lah! dah mama ai belikan kaen tambah pakai duet sendiri. bile extra caj kau merungut. laen kali beli kaen berkayu kayu supaye berpadanan dengan saiz kau. menyusahkan je! 

orang 4: kak D... nak baju cepat.
mama: nak baju cepat, duet pon cepat ye.. heee
orang 4: yele kak...
- - - on dat day
orang 4: kak D hutang dulu ek.
mama: amboi. no money no baju.
orang 4: ala kak... nak raye dah nii..
mama: bile nak bayar ni?

nak tahu bile dye bayar? bulan akan datang. itu pasti sebab ai pon ade tolong call jugak. hoi! takde duet jangan menempah. tak maen hutang hutang nih. cash pay! 

banyak lagi dilema yang mama ai face on. sakit hati ai tahu tak. mama ai menjahit tekan mesin sampai lewat malam sape yang tahu? mungkin itu bukan masalah yang tukang tempah ingin tahu maka kalau tukang tempah takde duet untuk bayar duet baju tu pon bukan masalah tukang jahit seperti mama ai ingin tahu. 

tapi kekadang ade juge tukang jahit yang buat hal kan? oleh itu, kalau tanak menanges di pagi raye, cari lah tukang jahit yang boleh dipercayai dan berkualiti seperti mama ai. nasihat dari anak tukang jahit kepada tukang tempah > sediakan money if u want the baju. kalau nak murah sangat, sile tempah kat tukang jahit yang caj murah tapi jahitan compang camping. ape kate korang try jahit sendiri? jadik baju ke cadar kusyen? hahahahha

tunggu ai jadik tukang jahit, takkan ku bagi muke. naseb ahh. eeh, ade ke org nk tempah kt ai? heee

peace! 





Monday, August 15, 2011

sape suke puding?daaapnyeeeeee

hye ols=)
salam ramadhan.

korang pose tak? aigo~~ jangan pose yangyangyok tau. hihihihiiiiiii. ai memang suke *masokkuamasokua* dapor dalam erti kate laen saye suke memasak. tinggal polish shikit bakat terpendam nih memang ai akan jadik chef la weyh! chef di hati incik popeye. ceeepah=D mama kate, tambat hati suami dengan masakan bile dah berumahtangge nanti=)) 

sape suke puding? angkat tangan je jangan angkat kaki!
agar agar? yg begegar semacam je tu. hahahahha 

the making of "PUDING CINCAU" & "PUDING OREO"

bahan bahan:
10 cawan air masak/mineral/putih
gule paser 2 cawan
garam secubit
susu caer marigold 1 tin *ape2 jename pon boleh* 
air soya sekotak besar
agar agar 1 peket

(ini hidangan untuk 8-10 orang, kalau utk 4-6 orang, sile cut down to half je bahan bahan tu)

hiasan:
cincau
beskut oreo

cara cara:
1. panaskan 10 cawan air mineral/putih. basuh agar agar then masukkan sekali dalam periuk yang berisi air. biarkan 5minit.
2. masukkan 2 cawan gule pasir. biarkan gule larut dan mesra bersame air dan agar agar. sekali sekale tu kacaukacau shikit ye.
3. bile sume dah larut, biarkan air gule+agar seketike sehingga sedikit pekat. #time ni instict penting untuk tahu tahap kepekatan nye ye;) heee... masukkan 1 tin susu caer marigold. kacau sehingga sebati. dan selepas tu masukkan sekotak air soya. kacau lagi sehingga sebati. masukkan secubit garam untuk perasa. gaulkan biarkan 3-5minit dan dah siaaaaaaaaaaaap!
4. tuang dalam loyang/bekas. sejukkan under room temperature for 8-10minit.
5. dan tym nih anda boleh menghias dengan cincau atau oreo. ai hias berasingan. ai tak campor oreo n cincau dalam satu loyang. laen laen.
6. dan sile sejukkan dalam peti ais =)) sedaaaaaaaaaaaaaapnye makan time sejuk!

yang ni cincau. loyang besar. 
-
-
addendum : 
ade certain orang gune serbuk agar agar. lebih kental. boleh saje. no problem. tapi ai tak letak, kental dan lembut.
kalau nak wangi, rebus sekali air dan daun pandan=) tapi ai tak letak sebab daun pandan dah pupus agaknye. takde pong kt umah ai ni =.="

incik popeye ai ade di darat. dapatlah dia ghase ^__^ 

selamat mencube =)


azwaliff dating again!

hye =)

First time kami dating setelah 8 bulan si dia meredah lautan meninggalkan ai disini. pheeeww... lame nye. lame kan guys?? tambah sebulan lagi dah dapat sorang baby if am pregnant!wakakakkakakka...berangan saje ai nih=) hoookeyh. nebess! nebess sgt oi. tetengah mekap boleh pulak ai tertolak botol pondesen elianto. terjatuh make terpecah. terketar punye pasal. WTFun lah ai nih=.=" 

"teeeeennnn" eeh, pakwe ai da campai.

senyum je tengok dye dengan rambut seprise dye tu. same panjang ngn rambut ai lah. rebond jugak. tapi ai nye rambut lagi lembuuuutt. #takmo kasik dye menang.hahahhaah. duduk je dalam kete, lidahku kelu+beku. apebende lah yang ai nak borak ngn dye nih. diam seribu bahase. ai malu lah#tutup muke tutup muke>.< hahahahahhaah. alah, dye pong diam jek ngn ai. dye malu jugak kutt. kehkehkeh.... "b,i love u"

azwa n alif

kitorang pegi aeon jusco yang besau tu. jalan-jalan sambil mencari restoren nak break-fasting kt restoran tapi sume nye fully booked. huahuahuahua.... lastlast we both berbuke kat restaurant garden "healthy food lah woi".. sume organic =.=" 

restoren sehat. sehat ke? ahhakks

our meal

lepas buke pose.... round lagi aeon yang besar tu. entah bape round we both pusing pong tatau lah. ah, tak dulik yang penting ai puas hati dapat kepit pakwe ai. ngehngehngeh>.< then, p karaoke.. alahai.... caer ai dengar sore rock pakwe ai nih. #betape ai rindu dye selame nih=)

8bulan berjauhan : 7jam berdating #mane cukup lah

sampai umah ai, menantupilihan jumpe mama ayah ai.. borakborak lagik. boleh tak ai tanak kasik dye balik? mesti tak boleh! sebab tak kawen lagik. kehkehkehkehh... saat yg ai paling tak suke bile dye cakap "syg,b balik dulu ek" .. ohh pelisss. napelah mase berjalan begitu pantas. tak puas dating. tak puas loving loving=.="


dia : love u syg. nanti jumpe lagi=)
ai : love u too much. nak jumpe jugak <3

p/s : nak tau tak .. dye bagi hadiah=) everytime dye sign off ai akan dapat hadiah. tak kire besar atau kecik. tetap hadiah=)) terima kasih b. hadiah hanyelah sampingan, yang paling penting b pulang dengan selamat. i loveeeeee u soooo much.

ni dia......HRC singapore n perfume miracle by lancome=)

yaAllah... kekalkanlah kami berdua setia bersama. amiiin ya rabb

love is in e air <3 alifheartazwa forever <3


Friday, August 12, 2011

finally..he's OFF!

hye ols;))
salam ramadhan.


[ai:b,bile u sign off?]
[dia:b off tengahari ni]

nothing much i can say except alhamdulillah! akhirnya incik popeye kembali ke daratan. setelah 8 bulan pergi meninggalkan ai disini demi kerjaya, kini si dia kembali dengan selamatnye disisiku. ai suuperDuuper gembire, bersyukur ... kerana doa ku termakbul. terima kasih yaAllah. semoge terbalas penantian ai ini dengan kegembiraan. start now, ai perlu manage time to be with him=))


and today is day-2996 for us. lagi 4hari we will say hye day-3000!! semoga Allah memanjangkan jodoh kami. aminn yarabb.

love is in e air <3 <3

Wednesday, August 3, 2011

w.o.r.dLESS wednesday # 2

hes will coming home soon . insyaallah ! 
aimissHIMsoooooOoomuchieemuchH <3 <3
i need back my preparation LIST =D
with passion i wait for ur home coming incik popeye !

Tuesday, August 2, 2011

1# newStuff

hye ols...
have a great puase today!
alhamdulillah ... akhirnye sunglasses yang ai order from "someone stay at oversea" dah sampai harini . berhari hari ai tunggu akhirnyee sampai jugak .. #dari oversea ke mesia ke melake.... mane tak makan mase *pheeeeww*

piccas credit to my ipoDpoD :

#1

 #2

ai memang suke kasut-tumit-tinggi a.k.a HEELssss ... ini kerane mungkin ai nih renek/rendah/pendek in nice mention petite! nih kire kasut raye lah kan ?? hihihiiiii ... ai beli sepasang je kali nih sebab ai dah ade beberape kasut laen #tanak membazir =)

 it looks simple tapi bile da pakai memang menarik!

ektuali tak abis soppink lagik ... ade lagik yang ai nak beli tapi jap .. nak tengok tabong, kocek, purse... ommmaaaig$$ lagi lagi $$$ =p