Tuesday, July 31, 2012

surat untuk mak....*ecececcehh;)

gara-gara rindu sangat nak makan masakan mak saya lahh!!

assalamualaikum mak...
mak, along rindu lah masakan mak.. sangat rindu... rindu tengok mak masak kat dapur.. rindu tolong mak masak itu ini.. sambil tolong sambil belajar masak.. eh sambil tengok mak masak pon along belajar hafal resepi mak tau. mak je tatau. heHEhe... bagi along mak sangat terer memasak. E X C E L L E N T! semua masakan mak sedap. mak lah masterchef untuk along, adik n ayah... 

mak tak pernah ajar masak gune instant semata. instant kurmak ke.. instant kari ke.. instant masak lemak ke... tak pernah pon. mak tetap ajar blend itu ini, sukat itu dan ini, cincang itu dan ini, tumis itu dan ini.. memang ikot resepi tradisi lah :D resepi tradisi keluarga mak me lah kan... mak pernah pesan, "bile kite kat dapur, dapur ni kite punye. resepi pon resepi kite. orang lain tak boleh pertikaikan masakan dan cara kite masak. tapi sebelum jadikan dapor ni sendiri punye, kene belajar masak yang basic. paham?" haHAha.. see.. dah macam tok guru senduk kuali dah mak ciklula nih... pernah me tanye kt mak.. "mak, kalau ade orang tegur along masak tak masukkan ni lah, itulah.. tak cukup itu lah ini lah.. ala ala ala ikot resepi orang tu kite nak jawab ape?" mak me jawab ape tau "cakap kt orang tu..itu resepi awak, ni resepi saye. resepi mungkin same dan berbeza. kalau nak suruh ikut resepi awak, awak masak sendiri lahh..." WOW !! mantopnyelahhhaiii jawapan mak me. 

mak...along dah lame tak makan asam pedas, masak lemak cili padi, lakse johor, nasik ayam, peparu berlade, mi goreng, kari, kurmak, sambal belacan, kerabu, rendang, soto, lontong lodeh, mi jawe, buatkan kek, puding, lambchop... eh ape lagi?? banyaakkkk... mak... along balik tahun depan tolong masakkan lagi ek....

mak, terima kasih ajar along memasak. mungkin along tak sehebat mak tapi along cube untuk sediakan hidangan yang macam mak ajar #ikot resepi mak lah.. i'll try to be a chef for my husband N family later.. dah kawen nanti belajar dengan mom-in-law pulak :D

sayang mak.
sekiann dari along kt fadang faser nih.hukHUKhuk..

::lulaeyzatul in hatitisuku.blogspotDOTcom::


No comments: