Tuesday, August 23, 2011

tukang jahit dan tukang tempah

hye salam ramadhan=)


tak sampai seminggu jek lagi kite akan beraye kan... yeyeyeyyeyaaah^^
mesti lengkap dah preparation korang kan? 
ke ade yang masih mencaricari? weeeww... boleh gank ngn ai lah.. ektuali, tak tau lah apebende yang nak di cari. pusing mall berkalikali pon tak beli ape ape sebab  tak bekenan.

BAJU RAYE


paling penting! kalau takde boleh nanges especially kaum wanita. eeh seperti ai jugak lah  >.< my mom is a tailor. so, baju yang terakhir yang akan siap adalah baju ai. so, pelanggan yang laen jangan risaulah. mama ai memang insan yang menepati janji. baju korang pasti siap. tapi kesian kt mama ai, kesian layan perangai tukang tempah a.k.a pelanggan. mama ai nih jenis lembut hati depan pelanggan, tapi mengadu depan ai. dapat anak gadis yang garang mcm ai, mendidih hati ai lahh. 

orang 1: kak D, tolonglah buatkan baju raye saye. 
mama: tak boleh lah *orang 1*, kak D da close order. dah mule pose nih. start pose je kak D memang tak ambil tempahan. harap paham ye...
orang 1: ala kak D... bolehlah... 1,2 pasang je ni.#dan macammacam lah ayat pujuk mama ai amik.
mama: ehmm yelah. 1 baju je insyaallah siap, 1 baju lagi TIDAK.#see, tengok tuan2 dan puan2.. mama ai tetap amik sebab kesian!
orang 1: alaaaa... kak... 

tahu tak mama ai menjahit sampai ke lewat malam. korang ape tahu? tahu nak suh jahit je. dah mak ai ckp tanak amik, pakse2 pulak. meh ai pakse mak u jahit baju ai. u mau?tanak punye kan. sebab TERPAKSE!

orang 2: kak, kurang sikit boleh tak? macam mahal je.
mama: ish *orang 2* ... arge akak ni dah cukup berpatutan.. 
orang 2: banyak saye tempah dgn akak...
mama: akak tahuu.. tapi harge akak bagi dah cukup berpatutan.. jahitan baik, harge pon baik jugak. tapi harge akak nih *orang 2* tak jumpe kt kedai tailor cine ke melayu ke butik ke.. 

mama ai pon berguru dengan tukang jahit cine tahu tak. dorang amik wa'imah baju kurung je pon 60rm. nih mama ai caj half from dat pon ko mintak kurang lagi. kualiti jahitan mama setaraf dengan harge yang mahal tu tahu tak? nak kate mahal lagi?dah hantar sampai 5,6 pasang. ko times sendiri lah. mestilah makan ratus takkan 90hengget! hoi, tahun akan datang kau hantar kat tukang jahit laen. faham? 

mama: "orang 3" akak nak gitau nih, nape hanta kaen tak cukup? kalau nak siap akak kene belikan kaen tambah. ke awak nak beli kaen baru?
orang 3: akak belilah. eeh tak cukup ke? 
mama: tak cukup
- - - bile dah siap
mama: nih arge nye..
orang 3: kak kurang lagi..

nih lagi satu vongookkks. ektuali "orang 3" nih tak sedar diri. dahlah berbadan besar a.k.a gemokks! tapi hantar kaen macam dye tu model kerengga. abah kau lah! dah mama ai belikan kaen tambah pakai duet sendiri. bile extra caj kau merungut. laen kali beli kaen berkayu kayu supaye berpadanan dengan saiz kau. menyusahkan je! 

orang 4: kak D... nak baju cepat.
mama: nak baju cepat, duet pon cepat ye.. heee
orang 4: yele kak...
- - - on dat day
orang 4: kak D hutang dulu ek.
mama: amboi. no money no baju.
orang 4: ala kak... nak raye dah nii..
mama: bile nak bayar ni?

nak tahu bile dye bayar? bulan akan datang. itu pasti sebab ai pon ade tolong call jugak. hoi! takde duet jangan menempah. tak maen hutang hutang nih. cash pay! 

banyak lagi dilema yang mama ai face on. sakit hati ai tahu tak. mama ai menjahit tekan mesin sampai lewat malam sape yang tahu? mungkin itu bukan masalah yang tukang tempah ingin tahu maka kalau tukang tempah takde duet untuk bayar duet baju tu pon bukan masalah tukang jahit seperti mama ai ingin tahu. 

tapi kekadang ade juge tukang jahit yang buat hal kan? oleh itu, kalau tanak menanges di pagi raye, cari lah tukang jahit yang boleh dipercayai dan berkualiti seperti mama ai. nasihat dari anak tukang jahit kepada tukang tempah > sediakan money if u want the baju. kalau nak murah sangat, sile tempah kat tukang jahit yang caj murah tapi jahitan compang camping. ape kate korang try jahit sendiri? jadik baju ke cadar kusyen? hahahahha

tunggu ai jadik tukang jahit, takkan ku bagi muke. naseb ahh. eeh, ade ke org nk tempah kt ai? heee

peace! 





6 comments:

nana said...

ksian ur mom :|

Hati Tisu said...

mane2 tukang jahit hadapi macam ni kot =.='

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ said...

adehhh! same la ngn mak kiter, pun lembut hati je amik jugak last2 mnute... kerenah pelanggan tu mmg sangat same! lenkali leh suh buat sendiri la agknyer diorng tu! ahahhaa


situasi baju raye last siap itu pun i alami.. da naseb bdn..ahaha...

intanurulfateha said...

tak bole blah org ke4.. nak baju cpt, tp bayar bulan depan. zzzzzzzzzz! (-.-")

Hati Tisu said...

@tieha: macam2 ragam kan?ish2

Hati Tisu said...

@intan: panas hati ai tgk muke macik tu.. hehehe